pondělí 17. listopadu 2008

Microsoft konkuruje Google, Seznam neohrožen, Atlas a Centrum v pozadí hry

Microsoft odstraňuje v nové verzi Windows Live (bez bližší specifikace termínu) datový limit e-mailu a přináší online storage s kapacitou 25GB (ze současných 5GB). Jak píše ve svém blogu Antonín Slejška, je to dobrá zpráva, protože jde o důležité gesto v rámci konkurenceschopnosti poskytovatele.

Když se sami podíváte na informace k nové Windows Live, dojde vám, že Microsoft nabízí plnohodnotný balík, který lze směle srovnávat s google apps. Microsoft a cloud computing, aneb Víme, že s Googlem to budeme mít těžší a těžší.

Chtěl bych se však pozastavit nad závěrem příspěvku ve zmíněném blogu. Autor se domnívá, že podobné aktivity mohou z hlediska dalšího vývoje ohrozit české portály. „Zatímco doposud přicházeli spíše jen o technicky náročnější uživatele, tak nyní možná začnou ztrácet i ty méně náročné.“

Udělal jsem si letmý průzkum trendů v hledání na Seznam.cz, jehož podíl na našem search trhu je podle červnových čísel 62,80 % (Google - 30,16 %, Centrum + Atlas - 4,14 %, Jyxo - 0,16 %).

Ve sledovaném období hledání v posledních 2 měsících lzevidět nárůst pro zahraniční web2.0 fenomény. I přesto však dominují převážně české „ekvivalenty“, které z pohledu funkcionalit, uživatelského pohodlí nebo třeba kvality zabezpečení zůstávají jednoznačně ve stínu.

Příčína setrvačnosti uživatelů? Když mají jednou vytvořené kontakty, jsou součástí nějakých vztahů a sítí, vytvořili si určité šablony chování, tak se jich asi nebudou jen tak lehce vzdávat. Otázka je, jak docílit toho, aby pro ně migrace byl bezbolestný, jednoduchý a pohodlný proces.

Začíná svým způsobem u těch, kteří již přešli a má něco s dočinění s principy virálního marketingu.. Jak mi vyprávěl kamarád který nedávno objevil facebook: „tak jsem tam hledal další lidi, zadával jsem mailové adresy, jenže než sem si uvědomil co vlastně dělám tak sem jim všem rozeslal pozvánky k registraci.“

Nejlepší na tom je, že české portály to nějak výrazně neohrozí. Resp. vyjma Seznamu jsou klasické portálové služby v ohrožení již delší dobu. Někde si to uvědomují a vydávají se jinými cestami (Idnes), někde si to neuvědomují a plítvají peníze investorů. Pokud jde o naši lokální jedničku, Seznam, když se mu podaří dodělat avizovaný IM postavený na jabberu a jeho funkčnost propojí se svým emailem, možná nastane první vážné ohrožení dominantního postavení ICQ protokolu v této malé zemi divných návyků :-)

Meziroční vývoj RU českých portálu podle Netmonitoru

Trendy v hledání na Seznam.cz:

Last.fm
Imeem.com

Libimseti.cz
Facebook.com
Xchat.cz

Youtube.com
Stream.cz

A co si o tom myslíte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat