čtvrtek 9. října 2008

Last.fm vs Imeem.com vs Pandora.com

Last.fm se nachází v té části obrovské našedlé bubliny zvané "web2.0", kde se chtě nechtě krájí o koláč se servery Imeem.com a Pandora.com.

Last.fm po svém červnovém redesignu, který přinesl spoustu malých změn (zejména v uspořádání prvků na stránce) stejně nedosáhl v návštěvnosti na "konkurenční" projekty Pandoru a Imeem.

Udělal jsem menší výzkum v google trends, který přinesl zajímavé informace.

Ve světovém měřítku je jasným vítězem Imeem.com. Posledních pár měsíců se jeho křivka jistě vzdaluje od soupeřů. Koncem minulého roku se poprvé Pandora ocitla nad Last.fm. Následující měsíce se obě služby přetahovaly a asi od srpna tohoto roku si Pandora získává náskok. Z čísel z posledních 30 dnů se dá vyčíst, že vývoj trafficu Pandory připomíná sinusoidu. V těchto dnech se dokonce propadla pod Last.fm.

Situace v USA hovoří celkem jasně pro Pandoru. Ostatně, pouze v této zemi můžete tuto službu využívat. Last.fm se s odstupem drží na třetím místě. V UK jasně vede Last.fm, stejně např. i v Austrálii. V České Republice překvapivě vítězí Imeem.com. I přesto mu Last.fm dýchá na záda.

Rozdíl mezi službami je jasný.

Last.fm je sociální síť se semantickými algoritmy, díky kterým můžete objevovat novou hudbu, kamarády a hudební akce které byste měly vzhledem ke svému "vkusu" navštívit. Všechno vychází z dat, které službě poskytnete (meta informace o mp3 souborech které posloucháte).

Pandora je personalisované rádio, které vám po zadání jmen vašich oblíbených interpretů pustí podobnou hudbu. Přitom je jejich "výpočet" založen na lidském úsudku, službu totiž postavila skupina muzikantů.

Imeem.com je sociální síť postavěná na UGC (user generated content), která kolem obsahu vytváří aktivní komunitu. Obsahem se kromě textu rozumí samozřejmě i obraz, hudba a video.

Žádné komentáře:

Okomentovat