neděle 5. října 2008

Závislost zvaná Last.fm

Říká se, že hudba spojuje. Už odpradávna si lidé zvykly ve skupinách tancovat kolem ohně za zvuku dunivých bubnů. V informačním věku, ve virtuální světě, v tady a teď se podoba výrazu hudba spojuje stala mottem návrhu sociální platformy ála web 2.0. Ten skromný zázrak se jmenuje Last.fm.
V Londýně dostali super nápad. Použít vyvinutou technologii pro vyhodnocení mp3 atributů jako základ sociální sítě. A co je ta technologie? Tzv. scrobbling. Jinak řečeno plugin (nebo last.fm sw) vašeho přehrávače hudby posílá atribut mp3 souboru zvaný IDV3 (starší IDV2). Popis každé přehrané skladby (název, interpret, album, rok vydání, žánr, etc) se ukládá a vyhodnocuje na serverech v Londýně. Tam vaše statistiky vznikají.
Jejich kouzlo je prosté, ukazují co posloucháte v přehledné grafické formě. Poslední přehrané skladby, týdenní vyhodnocení a komplexní přehled jsou základní časové hodnoty. Můžete si statistiky upravit podle svého, pokud byste např. raději propagovali umělce které máte naposlouchané za poslední 3 měsíce.
Základním kamenem služby jste vy, resp. váš profil. Pro vás je to rozcestník po přihlášení, obecně to je výstupní stránka s vašim hudebním hodnocením. Zde vidíte veškeré statistiky, informace o uživateli (většinou sbírku pěkných widgetů), přehled posledních aktivit uživatele, akce na které se chystá jít, jeho přátele, sousedy (vysvětlím později), diskusní skupiny uživatele, rychlé zprávy které mu zanechali uživatelé a seznam článků které napsal.
Přínos last.fm je ten, že stačí abyste začali poslouchat a automaticky dostáváte doporučení na podobnou hudbu nebo máte svou síť sousedů, tj. lidí s podobným vkusem. Zároveň slouží i jako informační kanál na principech wiki. U většiny jmen se tak kromě biografie a diskografie můžete podívat na pár videoklipů, zanechat rychlou zprávu, někdy si také stáhnout nebo poslechnout celou skladbu. Autoři jsou spojení s diskusními skupinami, protože lidé tvořící skupinu mají vlastní statistiky z vyhodnocení dat všech členů. Last.fm také doporučuje hudební akce nebo vám umožňuje mít přehled o naplánovaných akcích vašich přátel. A aby toho nebylo dost, přibyla podpora z třetí strany, takže existuje pár desítek různých widgetů nebo jen webových toolů, které vám pomocí zpracovaných statistik z last.fm vytvoří něco navíc.

Závěrem shrnu co mi registrace zatím přinesla. 40% veškeré přehrané hudby z posledních 3 měsíců bude tvořeno pouze z doporučení, které jsem dostal. Za poslední půl rok mě nenapadlo procházet jako pavouk internet a hledat tipy na večer. Všechno vidím během pár sekund. Doposud jsem pečlivě nasbíral 60 přátel, se kterými se snažím pravidelně komunikovat a někdy je i vidím osobně.

Prostě, nemám si na co stěžovat :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat