neděle 8. března 2009

Přijde v květnu revoluce?

Stephen Wolfram, britský matematik, fyzik, počítačový vědec a úspěšný businessman. Velký zájem už vzbudil svými projekty Mathematica a A New Kind of Science. Teď má však něco o dost většího. Chce odhalit výsledky 5 let trvající práce na enginu Wolfram Alpha, ve kterém aplikoval oba zmíněné projekty. To co o něm dnes psal TechCrunch a hlavně Stephenův původní post na blogu ve vás možná vážně vyvolají pocit, že se chystá něco velkého. Podívejte jak MOCNÝ rozruch vyvolal ve světě blogerů.

TechCrunch píše, že by to mohlo být pro web (svět) stejně důležité jako byl google.

O co jde? Wolfram Aplha má být výpočetní znalostní systém, který umožní uživateli pokládat otázky v přirozeném jazyku a dostávat na ně odpovědi.

OK, to už tu bylo a je, řeknete si.
Jenže tohle nemá nic společného se sémantickými vyhledávači. Tento systém totiž při výpočtu odpovědí využívá obří databázi znalostí, která by údajně měla pojímat veškeré oblasti (technologie, počasí, cestování, zeměpis, obchod atd..). Na základě těchto modelů různých polí lidského poznání se vypočítá vaše odpověď.

Má to háček? Ano. Odpověď dostanete, ale pouze na základě faktických dat. To znamená, že na otázky typu "co je smysl života?" nebo "existuje bůh?" můžete rovnou zapomenout :-))

Něco na závěr? Jak jsem se dočetl (a sám to přiznávám) na spoustě blogů co to komentují, nemám vůbec tušení co to má být, nerozumím, nechápu, nikdo nechápe kromě samotného autora.

Edit (9.3):

Pokud nechcete čekat do května, tak nemusíte. Jak mě upozornil dnes ráno jeden můj kamarád, podobný projekt již existuje jako beta, jde o True Knowledge. Video s ukázkou hledání přikládám.

3 komentáře:

  1. A komu se nechce cekat do kvetna, at se podiva na http://www.trueknowledge.com/api/ na beta verzi toho, o cem se tu mluvi... Tedy muj nazor je, ze univerzum polozitelnych otazek bude zpocatku velmi omezene, navic bude system hodne striktni co se tyce formulace otazek. Namisto "Kde je Tokio" nejspis bude treba pouzit ukecane "Ve ktere zemi se nachazi mesto Tokio". Kazdopadne se jedna o zajimavy projekt, diky kteremu mozna prestaneme vyhledavat informace pres google stylem "to_co_me_zajima wiki".

    Michal Filip

    OdpovědětVymazat
  2. diky za echo :-) hodim to do editu, to jejich ukazkovy video se mi libilo :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším, co odpoví na otázku
    "What is the Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything?"
    Schválně, kolik lidí se zeptá.. :-))

    OdpovědětVymazat