úterý 31. března 2009

Conficker zítra internet NEzničí, jsou to jen prázdné žvásty

Nejen ve světě, ale i u nás, např. na Živě.cz vycházejí hrůzostrašná varování před možným zítřejším masovým útokem Confickeru (Downadup).

V posledních týdnech jsme se mohli seznámit s tím, že tento malware vyskytující se v několika (celkem 4) odlišných verzích čeká na nové instrukce, které by měl obdržet zítra.

Méně seriózní nebo málo informované servery se pak pustili do vykreslování útoků na infrastrukturu internetu. Cituji z Živě: "Užijte si dnes surfování po internetu, může být na delší dobu poslední. "

Možná si říkáte, že to uživatelům patří, kvůli své laxnosti a nevědomosti si to prakticky zavinili sami, tak ať mají strach. Třeba se konečně začnou o své počítače a notebooky starat (to byl vtip).

Každopádně rád bych upozornil, že bezpečnostní analytici tvrdí něco jiného. F-Secure informuje v diskusi přímo k tématu Confickeru vs. 1.4, že se pouze zdvojnásobí počet domén, které se snaží denně s nakaženými stroji komunikovat, aby obdrželi update s novými instrukcemi. F-Secure tak tvrdí na základě analýzy zdrojového kódu.

A hlavně - podobný malware už jsme tu měli, a to hned několikrát. Michelangelo (1992), CIH (1999), Sobig (2003), Mydoom (2004) a nakonec Blackworm (2006).

Žádné komentáře:

Okomentovat