pondělí 16. února 2009

Uživatelské dojmy z beta Win 7

Windows 7 jsem zatím testoval jen na PC, a to se sestavou, na které stěží nainstalujete Visty, natož aby vám „běželi“.

Instalace probíhá poměrně rychle a první zavedení systému je otázkou chvíle. Systém dokázal najít všechny ovladače, takže mě zachránil od vztekání při googlingu.

Co mě překvapilo na první pohled byl určitě hlavní panel, přimčež to nebyla otázka skinu nebo jiné kosmetické úpravy. Mám na mysli OS-X chování běžících aplikací, které nechávají v docku ikonu. Ikona hraje svou hlavní roli při spuštění dané aplikace, kdy najetí kursorem myši na ikonu vyvolá malé okno s náhledem dané aplikace. Po krátkém intervalu se aplikace aktivuje.

Na systému je již v beta verzi znát, že Redmond chtěl soustředit výpočetní výkon tam, kde je ho v dané chvíli fakticky třeba. Nemůžu se ubránit dojmu, že systém je rychlý. Už nikdy víc kraviny z XP tipu 100% CPU zatížení v důsledku stahování updateů. A i když jsem zatím zaznamenal jediný vytuhnutí, bez problému jsem se dostal přes kontextovou nabídku do log menu.

Vzhledem k velkému nárůstu uživatelů notebooků a hlavně netbooků se také konečně Windows zdají být energeticky úsporné.

Pokud máte rádi bezpečnost, v pohodě můžete fungovat pod omezenými právy, protože pokud je to někde potřeba, tak systém si vyžádá administrátorovu autorizaci. Zde je klíčové, aby admin nebyl vyžadován pro „každou blbost“, což myslím, že se povedlo. Mimochem, četli jste fenomenální objev (těžká ironie) na poli bezpečnosti Windows, který tvrdí, že přes 90% všech problémů vzniká v důsledku práce s administrátorskými právy?

Když mluvíme o bezpečnosti, poměrně diskutované je UAC (User Account Control) rozhraní, které bude předěláno. Pravděpodobně kvůli vážné bezpečnostní chybě, v důsledku které může být rozhraní zneužito právě k získání admin práv. Myslím si to z toho důvodu, že řešením má být vyžádané potvrzení každé změny v UAC.

Uživatelské rozhraní se mi v zásadě líbí. Neříkám, že mi vyhovuje, je to prostě posun (od XP i od Vist) jinam. Mě osobně trochu pozměněná práce s OS zatím vyhovuje, abych pravdu řekl, svůj hlavní XP SP3 systém jsem už dlouho neviděl.

V článku jsem vynechal vylepšení firewallu, centrum pomoci, bug reporty, práce s knihovnami souborů apod., protože jsem je nevyužil.

Pro více informací doporučuji souhrn na Lupě.

Žádné komentáře:

Okomentovat