pondělí 16. února 2009

Facebook změnil pravidla, vlastní váš obsah!

Facebook je jedna z největších světových sociálních sítí, která má aktuálně kolem 150 mil. uživatelů. Facebook změnil pravidla hry (TOS – terms of service), přičemž se dotkl citlivého tématu – vašich dat.

Všechno co na facebooku stvoříte teď v souladu se změnami patří facebooku, který data může dál distribuovat, měnit je nebo z nich dokonce profitovat. Zárážející je pasáž, která nás upozorňuje, že facebook může poskytnout vaše jméno, záliby a obrázek k jakémukoliv účelu.

Takže vás napadne, že by to mělo platit po dobu registrace, resp. užívání služby. Nicméně TOS jasně informuje o tom, že všechna zmíněná práva ve vztahu k vašemu obsahu vlastní facebook i v případě uzavření účtu.

OK. Tak vás napadne, že teď začnete ty data mazat. Ups.. TOS jasně informuje o tom, že v takovém případě ztrácí možnosti manipulace s daty, nicméně měli byste vědět, že můžou existovat zálohy s vašimi daty.

Tohle není o velkém bratrovi. Expanze se povedla a je na čase začít facebook skutečně monetizovat. Jde o důležité právní zásahy, které jsou nezbytné pro případné využití té neuvěřitelné databanky facebooku.


Čtěte původní článek, který o události informoval na serveru Consumerist.com.
Podívejte se, jaký názory mají na změnu uživatelé twitteru.
Vyberte si další zdroje informující o změně TOS z mých bookmarků


EDIT (18.2.2009):

Facebook reaguje na protesty a nové podmínky stahuje

EDIT (13:32, 17.2.2009):

Nutno dodat, že facebook praktikuje chování odpovídající aktualizaci pravidel už delší dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat